Mark is manager bij een grote, beursgenoteerde, zakelijke dienstverlener. Zijn team bestaat uit 25 medewerkers en 2 coördinatoren die hem ondersteunen. Vóór Covid ging het leidinggeven Mark goed af. Maar het leidinggeven op afstand tijdens de Covid-periode vond hij lastig. Hij had dan ook erg uitgekeken naar het moment dat iedereen weer gewoon op kantoor zou zitten. Maar in de tussentijd is het bedrijf omgevormd tot een hybride organisatie.
Inhoudsopgave
Wat is een hybride organisatie?
Een hybride bedrijf combineert op kantoor werken met thuiswerken om medewerkers meer flexibiliteit en autonomie te bieden. Zowel werkgevers als werknemers zijn erbij gebaat als dat leidt tot een betere werk/privé balans (wat lang niet altijd het geval is, zoals je kunt lezen in de blog Beter omgaan met stress door werk).
Het bedrijf waar Mark werkt stimuleert het hybride werken. Mensen worden aangemoedigd meer thuis te werken, in plaats van dat iedereen dagelijks naar kantoor komt. En teamleiders en managers mogen zelf afspraken maken met hun team over hoe ze dat vormgeven.
Afspraken maken over hybride werken
Mark vindt het lastig om afspraken over hybride werken te maken, want zijn medewerkers hebben heel verschillende wensen. Hij heeft geen zin in conflicten of gedoe, maar durft het ook niet helemaal los te laten.
Hij is ook niet zo’n voorstander van véél thuiswerken. Hij is bang dat hij daardoor de verbinding met een aantal medewerkers kwijtraakt. Dat hij dan niet meer van iedereen weet hoe het met ze gaat.
Ook maakt hij zich zorgen dat sommige mensen misschien de kantjes eraf zullen lopen en dat de prestaties achteruit zullen gaan.
Maar om te beginnen bij het begin: wat is goed leidinggeven eigenlijk?
Goed leidinggeven gaat over taken en processen enerzijds en over people management anderzijds. Over performance management én over mensen inspireren, stimuleren en helpen om persoonlijk leiderschap te ontwikkelen, waardoor mensen intrinsiek gemotiveerd zijn & blijven en zich betrokken voelen bij de organisatie, wat tot betere bedrijfsresultaten leidt.
Dat is goed leidinggeven in een notendop. En dat geldt zowel voor leidinggeven op de werkvloer als voor hybride leidinggeven.
Goede leidinggevenden hebben een groot empathisch vermogen, maar weten tegelijkertijd de valkuilen van coachend leidinggeven te vermijden en blijven bezig met het ontwikkelen van hun leiderschapskwaliteiten.
Leidinggevenden die lekker in hun rol zaten vóór Covid, zoals Mark, hebben ondervonden dat ‘op de werkvloer’ leidinggeven niet zomaar door te vertalen is naar een hybride vorm. Daarnaast hebben hybride teams, waarbij een deel van de mensen het liefst thuiswerkt, terwijl een ander deel graag vaak naar kantoor komt, zo hun eigen uitdagingen. De vraag is dan ook:
Wat is ‘goed’ hybride leidinggeven?
Een goede manager doet dus altijd aan een combinatie van people management en performance management. En dat is met hybride leidinggeven niet anders.
Je richt je enerzijds op de relatie: op de verbinding tussen jou en je teamleden, en tussen de teamleden onderling. Anderzijds richt je je op de performance: je zorgt dat de doelstellingen, prioriteiten en de kaders duidelijk zijn.
Wat wél anders is, met hybride leidinggeven, is dat er natuurlijk minder zicht is op wat medewerkers doen. Mark was er bijvoorbeeld aan gewend om elke dag even een kort rondje te maken over de vloer. Hij maakte her en der een praatje.
Door dit management by walking around was hij op de hoogte van wat er speelde: de één verheugde zich op een vakantie, een ander maakte te veel uren. Ook vroeg hij regelmatig naar de voortgang van het werk en of er belemmeringen waren.
Zo hield hij een vinger aan de pols en kon hij makkelijk bijsturen als hij merkte dat kaders werden overschreden of targets niet gehaald. Dit gaf hem een gerust gevoel.
Jouw manier van leidinggeven ‘vertalen’ naar hybride, 6 tips
Wat Mark nodig had, was een manier om zijn vroegere stijl van leidinggeven te ‘vertalen’ naar een hybride vorm. Op een manier die recht deed aan zijn behoefte aan performance verbetering én aan het versterken van de verbinding. Zodat hij vertrouwen kon hebben in het team, óók als hij niet iedere dag iedereen zag.
Ik gaf hem 6 tips voor effectief hybride leidinggeven die hier rekening mee houden.
1. Ontwikkel je performance management vaardigheden
Leer te sturen op output. Delegeer duidelijk: geef het doel, het gewenste resultaat, de randvoorwaarden, de overlegmomenten en middelen en zorg voor duidelijkheid in rollen en ieders verantwoordelijkheden.
2. Geef vertrouwen
Zorg dus dat je medewerkers competent genoeg zijn om dat vertrouwen te verdienen. Door coachend leiding te geven worden je medewerkers steeds taakvolwassener.
3. Bouw een sterk team
Doe een stapje terug. In plaats dat jij de spil van het team bent delegeer je problemen en vragen naar het hele team, zodat de teaminteractie toeneemt en er meer onderling vertrouwen en verbinding ontstaat. Hierdoor kan het team succesvoller worden.
4. Stimuleer een continue feedback cultuur
Niet alleen een feedback moment bij het eindresultaat, maar een continu feedback proces, óók (juist!) tussen teamleden onderling.
5. Zorg voor een positieve sfeer in het team
Door zelf het goede voorbeeld te geven en door tijd en energie in sociale cohesie te steken.
6. Geef het team duidelijke kaders
Waar ook afspraken over aanwezigheid op kantoor bij horen.
Ontwikkeling op het gebied van hybride leidinggeven
Tijdens ons coachingstraject ging Mark aan de slag met zijn ontwikkeling op het gebied van hybride leidinggeven. Hij legde aan zijn team uit waarom hij het belangrijk vond dat mensen wel regelmatig naar kantoor zouden komen en dat er één vaste dag in de week was waarop iedereen aanwezig was. Zijn team koos voor de dinsdag. Ook spraken ze af dat iedereen minimaal nog één andere dag per week naar kantoor zou komen.
Mark ging sturen op output en legde veel meer terug in zijn team. In het begin vond hij dat wel lastig. Het gaf hem een wat onzeker gevoel om niet meer van alle details op de hoogte te zijn. Maar toen hij merkte dat de targets gehaald werden én dat zijn team in staat was om met elkaar een aantal lastige vragen op te lossen, kreeg hij er meer vertrouwen in. Hij kreeg er zelfs plezier in!
De 6 tips in dit blog kunnen je helpen om stappen te zetten in het hybride leidinggeven
Heb je het gevoel dat je wel wat ondersteuning kunt gebruiken? Plan dan een vrijblijvend kennismakingsgesprek in. Je kunt me ook bellen of een mailtje sturen.
Geef een reactie