Persoonlijk leiderschap ontwikkelen gaat over keuzes maken en je eigen koers durven varen. Zoals zelf een verandering in gang zetten of bepalen hoe je omgaat met een verandering die je overkomt. Je wordt niet geleefd door anderen en geeft leiding aan jezelf. Als je dat goed doet, dan heb je meer impact, óók als je geen leidinggevende functie hebt.
Voor persoonlijk leiderschap zijn persoonlijke én sociale competenties nodig
Vanuit een stevig fundament van persoonlijke competenties ontwikkel je persoonlijk leiderschap. Als je dat fundament tenminste redelijk op orde hebt, dan word je steeds onafhankelijker. En vanuit de stevigheid die deze onafhankelijkheid biedt, heb je een goede basis om met andere mensen om te gaan en te werken aan je sociale competenties, zodat je écht verbinding kunt maken.
Zo beweeg je van onafhankelijkheid naar wederzijdse afhankelijkheid. Dan werk je optimaal samen met anderen, terwijl je tegelijkertijd goed voor jezelf zorgt.
Persoonlijke competenties
Zelfkennis
Alle persoonlijke ontwikkeling begint bij het begrijpen van jezelf. Dat geldt zeker voor het ontwikkelen van persoonlijk leiderschap! Het kennen van je eigen krachten, valkuilen en grenzen, en inzicht in je emoties en hoe ze je beïnvloeden. Ook zelfvertrouwen en authenticiteit horen daarbij. Deze competenties zijn essentieel voor goede besluitvorming en ethisch gedrag.
Om jezelf goed te leren kennen, is zelfreflectie nodig. Net als het vermogen om eerlijk en neutraal naar jezelf te kijken, vanuit zelfacceptatie. Niet vanuit zelfveroordeling, want dat staat groei juist in de weg. Ontdekken wat jouw persoonlijke gebruiksaanwijzing is en hoe je daarmee omgaat, lukt alleen als je op deze manier naar jezelf kunt kijken.
Zelfmanagement
Bij zelfkennis gaat het om het begrijpen van jezelf. Bij zelfmanagement gaat het over hoe je met jezelf omgaat. Hoe ga je om met je emoties, zodat ze je niet in de weg zitten en tot beslissingen leiden waar je later spijt van krijgt?
Een paar vragen die helpen om dit te verhelderen:
- Heb je enige mate van zelfcontrole wat betreft je eigen impulsen en emoties?
- Ben je betrouwbaar en integer?
- Ben je flexibel en kun je je aanpassen als omstandigheden veranderen?
- Toon je initiatief?
- Ben je optimistisch en zet je door als het tegenzit?
- Kun je je tijd goed indelen en focus houden op wat voor jou belangrijk is?
Dit zijn allemaal competenties waaraan je kunt werken als je je persoonlijk leiderschap wilt ontwikkelen.
Sociale competenties
Begrip voor anderen (empathie)
Door te werken aan je persoonlijke competenties ga je jezelf steeds beter begrijpen. En door te werken aan je sociale competenties zul je anderen beter gaan begrijpen. Zo ontwikkel je dus je empathisch vermogen. En daarmee je persoonlijk leiderschap. Beantwoord de onderstaande vragen om te achterhalen hoe groot jouw begrip voor en van anderen is.
- Heb je interesse in de bezigheden en zorgen van andere mensen?
- Luister je echt? Kan het je écht schelen?
- In hoeverre kun je anderen helpen ontwikkelen? Kun je coachen?
- Heb je inzicht in de relaties om je heen? Heb je oog voor de verschillende belangen die spelen?
- In organisaties noemen we dat politiek bewustzijn: de emotionele stromen en machtsrelaties binnen een groep kunnen aanvoelen. Dat is een belangrijke leiderschapskwaliteit.
Sociale vaardigheden
Sociale vaardigheden heb je nodig om goed om te kunnen gaan met andere mensen. Onderstaande vragen helpen je om (meer) inzicht te krijgen in jouw sociale vaardigheid.
- Kun je makkelijk met mensen omgaan en je emoties in relaties hanteren?
- Kun je mensen inspireren door een visie en missie te schetsen?
- Ben je overtuigend en kun je mensen beïnvloeden?
- Kun je goed communiceren en je doel bereiken in een zakelijk gesprek?
- Kun je goed onderhandelen, omgaan met conflicten, netwerken, samenwerken?
Ook door aan deze vaardigheden te werken versterk je je persoonlijk leiderschap.
Competenties zijn altijd te ontwikkelen
Misschien denk je nu: “ik ben gewoon niet zo empathisch” of “ik heb nou eenmaal weinig zelfvertrouwen”. Het is zeker zo dat de één van nature sterker is in een specifieke competentie dan de ander, maar gelukkig zijn alle competenties te ontwikkelen!
De volgorde waarin je je de competenties eigen maakt, is wel van belang. Voordat je kunt werken aan het verbeteren van sociale competenties, moet eerst het fundament op orde zijn: jouw persoonlijke competenties. Ga je andersom te werk, dan bouw je als het ware op drijfzand.
Écht goed worden in je werk
Als je goed wilt zijn in je werk, dan is het dus belangrijk om naast je vakkennis ook persoonlijk leiderschap te ontwikkelen. Door dat te doen, versterk je de eigenschappen en kwaliteiten die ervoor zorgen dat jouw vakkennis en ervaring het best tot hun recht komen. Zo word je écht goed in je werk.
Wil je ondersteuning bij het ontwikkelen van persoonlijk leiderschap, voor jezelf en/of jouw team? Plan dan een vrijblijvend kennismakingsgesprek in. Of wil je meer weten? Stuur me dan gewoon even een mailtje.
Leestips:
- Daniel Goleman: Emotionele intelligentie in de praktijk
- Steven Covey: De 7 eigenschappen van effectief leiderschap
- blog over je sterke kanten ontwikkelen
- blog over minder overwerken
- blog over het voorkomen van een burnout
Geef een reactie