Heb je het zo druk op je werk dat je structureel moet overwerken? Je bent niet de enige. Uit onderzoek van het CBS blijkt dat meer dan de helft van de managers regelmatig overwerkt. Van alle hoogopgeleiden geeft 40% aan dat ze regelmatig overwerken. Logisch dus dat een wens van veel mensen “minder overwerken” is.
Wat is er dan zo slecht aan overwerken?
Natuurlijk is overwerken niet altijd een slechte zaak. Als je af en toe wat langer doorwerkt om iets af te maken, dan is dat geen enkel probleem. Bevlogen mensen, die met veel plezier werken, doen regelmatig wat extra’s. Dat vergroot hun werkplezier juist! Het gevaar zit ‘m in de combinatie van teveel overwerk en te weinig hersteltijd.
Teveel werken en stress gaan hand in hand. Nou is die stress op zich geen probleem. Je lichaam kan grote stresspieken prima aan, mits er genoeg hersteltijd is. Chronische stress en burn-out worden niet veroorzaakt door te hard werken, maar door te weinig tijd nemen om te herstellen. Structureel overwerken, betekent structureel te weinig hersteltijd.
Geen energie meer voor andere belangrijke dingen
Als je veel overwerkt blijft er minder tijd en energie over voor andere belangrijke dingen in je leven, zoals sporten, sociale contacten en hobby’s. Dat soort activiteiten voeden je. Ze helpen je om mentaal te herstellen van de mentale inspanningen van het werken.
Ook je gezondheid gaat achteruit, omdat je door al dat overwerken slechter en minder slaapt, waarschijnlijk ongezonder eet en misschien ook meer drinkt. Deze extra belasting van je lichaam maakt het alleen maar nog lastiger om te herstellen. Het is een vicieuze cirkel.
Hoe weet je of je teveel werkt?
Het antwoord op deze vraag is minder eenvoudig dan het lijkt. Probeer maar eens met de afstand van een buitenstaander naar jouw eigen situatie te kijken… Toch kun je zien hoe jouw werkvlag erbij hangt door jezelf een paar kritische vragen te stellen. En daar genadeloos eerlijk antwoord op te geven.
- Hoe slaap ik? Word ik meestal uitgerust wakker of heb ik vaak het gevoel dat ik slaapuren tekort kom?
- Kan ik in het weekend en op vakantie makkelijk loskomen van m’n werk en ontspannen?
- Heb ik last van een onrustig of opgejaagd gevoel?
- Ben ik de laatste tijd ongezonder gaan leven en ben ik minder sociaal? (denk aan meer roken, eten en/of drinken, minder bewegen, geen tijd meer voor je gezin, familie en vrienden)
- Hoe staat het met mijn energieniveau? Heb ik aan het einde van een werkdag nog energie over voor andere dingen of nergens meer zin in?
Als je (bijna) alle vragen negatief moet beantwoorden, dan besteed je waarschijnlijk teveel tijd aan je werk, waardoor er te weinig tijd overblijft om te herstellen. Hoe verander je dat? Hoe doorbreek je de vicieuze cirkel waar je in terechtgekomen bent?
Minder overwerken – 5 tips
- Neem de bedrijfscultuur onder de loep
.
Is regelmatig overwerken onderdeel van de bedrijfscultuur? Dan is ermee stoppen eigenlijk geen optie. Wat kan betekenen dat je op zoek moet naar een andere werkgever.
.
Natuurlijk wil je voorkomen dat je op een andere werkplek in dezelfde situatie terechtkomt. Maar hoe weet je welke bedrijfscultuur het beste bij jou past? Door jouw persoonlijke gebruiksaanwijzing op te stellen én daarnaar te handelen.
. - Neem jezelf onder de loep
.
Ben jij één van de weinigen die regelmatig extra uren werkt terwijl de rest gewoon naar huis gaat? Kijk dan goed naar de essentie van jouw functie. Waar ben je nou eigenlijk voor ingehuurd? Probeer eens om je een tijdlang op die essentie te focussen.
. - Stoppen met veel meer doen dan je eigen werk
.
Het is een veelvoorkomende valkuil, veel meer doen dan je eigen werk. Vermoedelijk vragen collega’s je daardoor steeds vaker om hulp.
.
Je zult (vaker) “nee” moeten zeggen als je dit gedragspatroon wilt doorbreken. Vind je dat moeilijk? Dan zul je er vermoedelijk veel baat bij hebben om je assertiviteit te ontwikkelen.
. - Wordt beter in het managen van je tijd
.
Heb je weleens gekeken naar timemanagement technieken? Valt er op dat gebied nog wel wat te winnen voor jou? Misschien kun je efficiënter werken door bijvoorbeeld je e-mail niet meer de hele dag te checken en/of net even wat handiger te plannen. Een cursus timemanagement doet soms wonderen.
. - Ga tijdschrijven
.
Heb je de indruk dat het wel goed zit met je focus op de essentie en je efficiency, maar voel je je overwerkt omdat je je werk niet afkrijgt? Ga dan eens een tijdje tijdschrijven.
.
Maak een formulier met 2 tabellen. In de linkerkolom zet je de uren van de dag. In de rechterkolom kun je kwijt wat je in die uren allemaal doet.
.
Schrijf echt alles op. Wat best een lastige klus is, want je hebt het al zo druk en dit kost tijd. Maar na slechts één week volhouden heb je al heel wat nuttige informatie.
.
Analyseer wat je allemaal hebt opgeschreven grondig. Soms is de conclusie dat je 50 uur aan de essentie van je werk hebt besteed. Dan is het tijd voor een goed gesprek met je leidinggevende. Want als je 40 uur ingehuurd wordt om 50 uur aan werk te verrichten, dan sta je voor een onmogelijke opgave.
.
Meestal is het echter zo dat je na die week tijdschrijven ontdekt dat je veel uren maakt omdat je te ver afgedwaald bent van de essentie van je werk.
.
Omdat je alles opgeschreven hebt, zie je ook precies waaraan je tijd ten onrechte opgaat. Daar kun je vervolgens stapje voor stapje verandering in brengen, eventueel samen met je leidinggevende en/of collega’s.
.
Minder overwerken – zelf een verandering in gang zetten
Met deze tips kun je zelf een verandering in gang zetten en zorgen dat je minder overwerkt. Kun je daar wel wat hulp bij gebruiken? Plan dan een vrijblijvend kennismakingsgesprek in. Of wil je graag meer weten? Bel me dan gewoon even of stuur een mailtje.
Geef een reactie