Eindejaar is voor veel mensen een tijd van terugblikken en diepgaander zelfreflectie. De zomervakantie leent zich er ook goed voor. We hebben wat vrije dagen die gevuld zijn met hele andere dingen dan werk. Familiebezoek, uitjes, vakantie… Hierdoor ontstaat er wat mentale afstand waardoor we werkzaken ineens scherper zien.
Wat is zelfreflectie?
Als je aan zelfreflectie doet dan overpeins je jouw eigen gedachten, gevoelens, herinneringen en gedrag. Je geeft ruimte aan het bewust maken van processen die doorgaans onbewust plaatsvinden. Je houdt jezelf een spiegel voor.
Wat is het nut van zelfreflectie?
De aandacht naar binnen richten voor zelfonderzoek helpt om het leven goed te leven. Het geeft richting en gemoedsrust.
“Een leven dat niet onderzocht wordt, is het leven niet waard,” aldus Socrates. In de christelijke traditie kennen we contemplatie en Boeddha riep op tot introspectie.
Als je wat dieper naar binnen kijkt, zie je wat echt belangrijk is voor jou. Volgens welke waarden en principes je wilt leven en welke automatische, ingesleten gedragspatronen je daarbij in de weg zitten.
Zelfkennis leidt tot zelfvertrouwen.
Door zelfreflectie kun je je bewust worden van gevoelens waaraan je in het dagelijkse leven voorbijgaat, omdat je altijd mentaal druk bent, altijd maar ‘aan’ staat.
Aan zelfreflectie doen op een manier die bij je past
Het is belangrijk om een manier van zelfreflectie te vinden die bij je past. De één krijgt rust in ‘t hoofd door alleen een lange wandeling te maken in de natuur, terwijl een ander liever in gesprek gaat met een vertrouweling die goed luistert.
Het kan ook zijn dat je het liefst een rustig plekje in huis opzoekt en daar in alle stilte nadenkt. Of misschien is schrijven voor jou de ideale vorm van zelfreflectie.
Schrijven is mijn favoriet. Wat mij betreft heeft het veel voordelen. Al schrijvende ben je dingen aan het ordenen en het heeft een vertragend effect, waardoor het je kan helpen om los te laten. En later kun je nog eens teruglezen wat je hebt geschreven.
Schrijven heeft op veel mensen een helende werking, vandaar dat het ook zo’n belangrijk onderdeel is van bijvoorbeeld online coaching.
Hoe start je met zelfreflectie? Welke vragen kun je jezelf stellen?
Een lijstje met vragen voor als je wilt terugblikken op het afgelopen werkjaar of een voorbije periode:
- Waar ben je trots op?
- Wat waren je grootste teleurstellingen?
- Waarvoor loop je warm in je werk en wat maakt dat je elke dag weer met plezier aan de slag gaat?
- Wat zijn de werkzaamheden die je allang niet meer of steeds minder aanspreken?
- Waar zit voor jou een nieuwe uitdaging in je werk?
- Welke veranderingen kosten je moeite en/of vragen extra energie?
- Hoe aantrekkelijk is jouw werk nog voor je?
- Hoe aantrekkelijk ben jij nog voor je werkgever/opdrachtgever en voor de arbeidsmarkt in het algemeen?
- Wat zijn jouw persoonlijke waarden en principes?
- Wat geeft richting en zin aan jouw leven ?
- Welke waarden spelen een rol in je werk? Of, als dat nu niet zo is: van welke waarden vind je dat ze een rol zouden moeten spelen in je werk?
- Waar verlang je naar?
Als je (bijna) alle vragen hebt beantwoord…
De volgende stap kun je het beste een dag of een paar dagen later zetten. Lees nog eens terug wat je geschreven hebt en kijk dan naar onderstaande vragen. Welke van deze vragen spreken je aan en wil je nu graag beantwoorden?
- Wat zeggen de antwoorden je?
- Wat raakt je het meest als je leest wat je geschreven hebt?
- Welke conclusie(s) trek je?
- Waar wil je écht iets mee doen of wat wil je graag veranderen?
Van gedachten naar actie
Op deze manier reflecteren kost tijd en daarvoor moet je even uit de wereld van het doen-doen-doen stappen. Daarom lukt het zo goed in de eindejaarstijd of in de zomervakantie.
Maar ook in die periodes ligt de verleiding op de loer om gewoon door te gaan vanuit die doen-modus. Simpelweg omdat je er zó aan gewend bent gedurende de rest van het jaar. Als je tijd wilt maken voor zelfreflectie, zul je dus even tegen de stroom moeten inroeien.
Het vereist best wat kracht en zelfdiscipline om de rust lang genoeg op te zoeken. Ik hoop van harte dat je die tijd aan jezelf wilt besteden en wens je mooie inzichten toe.
Als je wilt kan ik je verder helpen met het maken van de vertaalslag van gedachten naar actie. Zo kun je ervoor kiezen het je persoonlijke effectiviteit een boost te geven of aan de slag gaan met die ene soft skill die je graag verder wilt ontwikkelen. Plan dan een vrijblijvend kennismakingsgesprek in. . Of wil je graag meer weten? Bel me dan gewoon even of stuur een mailtje.
Geef een reactie