Iedereen heeft ontwikkelpunten en de meeste mensen willen hun zwakke punten verbeteren. Maar bij de woorden ‘ontwikkelpunten verbeteren’ wordt er meestal alléén aan zwakke punten gedacht en dat is jammer. Want als je écht goed wilt worden in je werk, kun je je beter focussen op je sterke kanten. Daar bereik je meer mee en het is nog leuker ook!
Meer aandacht voor je sterke punten, zonder je zwakke punten te verwaarlozen
Focussen op wat er niet goed gaat en daar wat aan proberen te doen, is lange tijd dominant geweest in de psychologie. Het naijleffect van dit defect-denken is nog steeds merkbaar, vandaar dat je waarschijnlijk direct aan je zwakke punten denkt als het over ontwikkelpunten gaat.
Natuurlijk schrijf ik ook over het verbeteren van je zwakke punten, bijvoorbeeld in m’n blog over gedragsverandering op het werk. Meer nadruk leggen op je sterke kanten betekent tenslotte niet dat je jouw zwakke punten kunt verwaarlozen.
Hoe dan ook, het is een goede zaak dat er tegenwoordig dus meer aandacht is voor sterkte punten en hoe je daarop voortbouwt. Hoe je wat al goed is nog beter maakt, zodat je beter functioneert en succesvol(ler) wordt.
Stel jezelf de goed & plezier vragen
Als je je sterke kanten in kaart wilt brengen, kijk dan eens naar het werk dat je doet of de competenties die daarbij horen en stel jezelf per werkonderdeel of competentie twee vragen:
- Ben ik er goed in?
- Heb ik er plezier in?
De antwoorden op deze vragen bepalen of je een sterke of zwakke kant te pakken hebt of een valkuil. Een valkuil is iets waar je goed in bent, maar wat je helemaal niet leuk vindt om te doen (verderop in deze blog meer daarover).
Als je het lastig vindt om deze vragen zelf te beantwoorden, dan kun je de hulp van anderen inschakelen. Je leidinggevende en collega’s weten meestal wel waar jij goed in bent. Of je daar ook plezier aan beleeft, weet alleen jij.
Een sterke kant geeft je een sterk gevoel
Als je beide vragen met “ja” beantwoordt, dan is er sprake van een sterk punt. Een activiteit waar je goed in bent én waar je plezier in hebt. Een sterke kant geeft je een sterk gevoel:
- van tevoren heb je er al zin in, je kijkt ernaar uit om dat werk te doen
- terwijl je ermee bezig bent gaat de tijd sneller, door focus en concentratie kom je soms zelfs in een flow terecht
- als je het werk gedaan hebt, ben je moe maar voldaan en heb je nog energie over voor andere zaken
Op je werk wil je liefst zoveel mogelijk activiteiten verrichten die bij je sterke kanten passen. Want daar ben je goed in en je krijgt er energie van. Daarnaast draag je op die manier optimaal bij aan de organisatiedoelstellingen.
Zwakke punten indien nodig verbeteren en als het kan uitbesteden
Activiteiten waar je niet goed in bent en waar je geen plezier in hebt, zijn natuurlijk je zwakke punten. Het kan zijn dat deze activiteiten wel van je verwacht worden, dus dan ontkom je er niet aan ze te ontwikkelen.
Het is meer dan genoeg als je ze op een acceptabel niveau voor jouw functie weet te brengen. Meer is onnodig en ook frustrerend, want je zult er toch nooit echt goed in worden.
Besteed als het kan jouw zwakke punt(en) uit aan iemand die er wel goed in is en er plezier aan beleeft. Daar worden twee mensen blij van. 😉
Ergens goed in zijn, maar er geen plezier in hebben, is een valkuil
De activiteiten waar je goed in bent, maar die je alles behalve leuk vindt om te doen, zijn het lastigst. Dat komt omdat je er waardering voor krijgt. Je doet ze immers goed. Dat jij er geen energie van krijgt, of erger nog, dat je erop leegloopt, dat zien andere mensen niet.
Wat het extra lastig maakt, is dat collega’s en leidinggevenden je voor deze activiteiten zullen blijven inschakelen omdat je er zo goed in bent. En dat je de waardering en complimenten die dat oplevert natuurlijk wel fijn vindt.
Vandaar de term valkuil. Want je zegt waarschijnlijk net iets te vaak “ja” tegen dit soort dingen, ook omdat je een goede teamspeler wilt zijn. Maar pas op, want op de langere termijn tast dit je energieniveau aan en dus je algehele functioneren.
Werk dat bij je past
Idealiter zet je op je werk het grootste deel van de tijd je sterke kanten in. Dan ben je op je best, voor jezelf en voor de organisatie. Natuurlijk, iedere werkdag zijn er wel dingen die nou eenmaal moeten en waar je 0,0 plezier aan beleeft.
Dat is prima zolang ze niet het merendeel van je werk uitmaken. De ideale verhouding is 70-30. Kijk uit als je merkt dat de balans verschuift, als je vaker zwakke kanten of valkuilen moet inzetten. Op de langere termijn zal dat je werkplezier bederven en je uitputten.
Heb je het gevoel dat je wel wat ondersteuning kunt gebruiken bij het ontwikkelen van je sterke en zwakke punten? Plan dan een vrijblijvend kennismakingsgesprek in. Of wil je meer weten? Stuur me dan gewoon even een mailtje.
Geef een reactie