Het is eenzaam aan de top. Als directeur, executive of ondernemer draag je niet alleen veel verantwoordelijkheid, mensen kijken ook naar jou voor inspiratie, visie en richting. Je helpt mensen groeien en je coacht ze. Maar met wie kun jij sparren en open al je twijfels delen? Wie geeft jou feedback en helpt je groeien? Een executive coach.
Wat een executive coach doet
Een executive coach helpt directeuren, executives en ondernemers met hun persoonlijke en professionele ontwikkeling. De vraagstukken die zij aan mij voorleggen gaan onder andere over:
- de betekenis van je werk en/of leven
- je leiderschapsstijl aanpassen omdat de organisatie naar een andere fase gaat
- de balans werk/privé
- je bewegen in verschillende krachtenvelden met alle stakeholders
- voldoening uit je werk halen
Wie jij bent, is hoe je leiding geeft
Als leider weet je dat het niet alleen draait om ‘blauw’. Structuren en processen die op orde zijn, vormen slechts het fundament. De ware uitdaging ligt niet in methodologie, maar in de menselijke dimensie van leiderschap. Jij bent als leider je eigen instrument. Wie jij bent is hoe je leiding geeft.
Omdat ik al meer dan 20 jaar leiders train en coach, begrijp ik de uitdagingen die je tegenkomt als je een organisatie leidt. Als psycholoog en Nobco gecertificeerd Senior Coach ken ik natuurlijk ook de leiderschapstheorieën en -modellen, maar mijn kracht ligt vooral in het toevoegen van het psychologisch perspectief – de waardevolle psychologische inzichten in het gedrag en de houding van je stakeholders èn van jezelf. Die inzichten combineren we met het toepassen van praktische vaardigheden die natuurlijk verschillen per bedrijf en per persoon. Met alle bijbehorende twijfels en afwegingen.
Wat dat concreet betekent en hoe die vertaalslag er in de praktijk uit ziet, kan ik illustreren met een paar voorbeelden van executive coaching trajecten.
Ben je op zoek naar een executive coach en wil je meer weten?
3 voorbeelden van executive coaching trajecten
1. Leiderschapsstijl en de vertaalslag van visie naar werkbare strategie
Karen was recent benoemd als Vice President EMEA bij een grote internationale organisatie. Zij is een gedreven vrouw. Haar werk is altijd van hoge kwaliteit en datzelfde verwachtte zij ook van de mensen waarmee zij werkt. Zij schrok van wat zij aantrof in haar nieuwe organisatie.
Haar staf had weinig oog voor prioriteiten en kansen, en ervaarde bij lange na niet hetzelfde gevoel van eigenaarschap en verantwoordelijkheid als zij zelf. Dat speelde op alle lagen in de organisatie. Het gevolg daarvan was dat Karen niet genoeg durfde te delegeren.
Zij deed dus enorm veel zelf. Dat irriteerde en frustreerde haar, want daardoor bleef veel liggen. Daarom wilde Karen praten over haar leiderschapsstijl en het veranderen van de cultuur in de organisatie.
Het executive coaching traject
Gedurende een halfjaar hadden we mooie gesprekken die ook de diepte in gingen. We spraken bijvoorbeeld over haar achtergrond en de periode waarin ze haar gedrevenheid ontwikkelde. Ook keken we naar haar culturele achtergrond en hoe die zich verhoudt tot de verschillende culturen waarin ze opereerde.
Ze realiseerde zich dat die gedrevenheid haar ver gebracht had, maar haar nu belemmerde. Ze wilde te veel te snel.. Samen zijn we op zoek gegaan naar manieren om verantwoordelijkheden lager in de organisatie te leggen en eigenaarschap te stimuleren.
2. Effectiever omgaan met het politieke krachtenveld binnen je organisatie
Cees is directeur van een divisie van een grote internationale organisatie in de bouw en infra. Hij is een recht door zee type en houdt niet van achterkamertjespolitiek.
Dat maakte hem kwetsbaar, want op directieniveau bleek hij een aantal collega’s te hebben die daar wel aan deden. Daardoor stond hij steeds met 1-0 achter.
Cees zat met een dilemma. Hij wilde eigenlijk niet meedoen met dit spel, dat druiste in tegen zijn natuur, maar zag ook de gevolgen daarvan.
Het executive coaching traject
In een aantal gesprekken hebben we gezocht naar een manier om zijn persoonlijke effectiviteit te ontwikkelen binnen de context van het politieke krachtenveld waarin hij dagelijks opereerde. We hebben zijn weerstand tegen politiek onderzocht en ook de waarden vanuit welke hij wilde leven en leidinggeven.
Cees besloot dat hij meer inzicht wilde verwerven in politieke processen. Niet zozeer om zelf een politiek dier te worden, maar om te zorgen dat hij overeind bleef in de omgeving waarin hij verkeerde.
3. Chronische stress door constant rennen en altijd streven naar meer of beter
Johan is directeur/mede-eigenaar bij een financiële technologie startup. Hij had zich de afgelopen 4 jaar een slag in de rondte gewerkt om het bedrijf te laten groeien. Het ene doel was nog niet behaald of het volgende, nog ambitieuzere doel werd al weer gesteld. Constant rennen en altijd streven naar meer of beter, met chronische stress tot gevolg.
Johan dacht dat hij wel kon omgaan met die stress, maar zijn lichaam dacht daar anders over. Hij kreeg namelijk plotseling een paniekaanval. In het ziekenhuis werd hij van top tot teen onderzocht, ook om (de angst voor) een hartaanval uit te sluiten. Er werd geen fysieke oorzaak gevonden en de eindconclusie was: stress.
Dat was eigenlijk geen verrassing, want hij voelde zich al lange tijd moe en continu opgejaagd en was zelden ontspannen. Zelfs op vakantie was hij steeds aan het werk, wat voor zijn vrouw en kinderen uiteraard ook niet leuk was. Dus voelde hij zich op het thuisfront ook tekortschieten en dat gaf ook weer stress.
Het executive coaching traject
Johan wilde ondersteuning bij het zoeken naar een andere manier van werken. Minder op kracht en meer op souplesse.
Gedurende een jaar hadden we regelmatig gesprekken hierover. Het ging over hele praktische zaken, zoals delegeren en het voeren van zakelijke gesprekken. Maar ook over zijn persoonlijkheid, zijn waarden en zijn vertrouwen in zichzelf en andere mensen.
Hij werd zich meer bewust van zijn automatische reacties en door dit bewustzijn ontstond ruimte om andere keuzes te maken. Meer vanuit visie en overzicht dan ad hoc. En dat verlaagde het stressniveau aanzienlijk.
Verschillende aanleidingen om een executive coach in te schakelen
Zoals je ziet zijn dit 3 totaal verschillende aanleidingen om een executive coach in te schakelen. Wat ze gemeen hebben, is dat de betrokkenen zich realiseerden dat ze een ervaren sparringpartner nodig hadden. Iemand die hun wereld begrijpt en die ze kon helpen met het doorbreken van ingesleten gedragspatronen en het (verder) ontwikkelen van hun leiderschapskwaliteiten.
Meer weten over executive coaching?
Ben je directeur, executive of ondernemer en wil je meer weten over mijn aanpak en hoe ik jou zou kunnen helpen? Plan dan een vrijblijvend kennismakingsgesprek in. Je kunt me ook bellen of een mail sturen.
Geef een reactie